Tisková zpráva EKODEN 2010

NA EKODNU BYLY PŘEKONÁNY REKORDY

Ve Starém Městě, 28. srpna 2010 – Poslední srpnovou sobotu patřil areál společnosti KOVOSTEEL ve Starém Městě druhému ročníku ekologické osvětové akce s názvem EKODEN, pořádané občanským sdružením ROSNIČKA ve spolupráci s informační kampaní autorizované obalové společnosti EKO-KOM a Zlínského kraje na podporu třídění odpadů -Třídění je styl.

Ačkoliv počasí akci letos právě nepřálo, počet návštěvníků přesáhl dva tisíce, plánovaný program proběhl beze změny a zážitek z řady atrakcí nezkazila přítomným ani občasná dešťová sprška. „Hlavním cílem EKODNE je osvěta veřejnosti v oblasti problematiky odpadového hospodářství a ekologie. Během jednoho odpoledne se návštěvníci všech věkových kategorií mohli dozvědět, jak žít v souladu s životním prostředím a jak myslet ekologicky při každodenních činnostech běžného života. Našim posláním je přimět veřejnost, aby si uvědomila hrozbu související s úbytkem primárních zdrojů a jejich těžkou nahraditelností,“ vysvětlila hlavní organizátorka EKODNE a předsedkyně o.s. ROSNIČKA Blanka Bučková smysl konání akce.
EKODEN pak tyto informace poutavou formou předal veřejnosti, čímž rozšířil povědomí o problematice odpadového hospodářství a vyvolal zájem o ochranu přírody a zlepšení životního prostředí.

Součástí programu byla řada atrakcí pro malé i velké návštěvníky. Na zahradním pódiu přítomné bavily roztleskávačky BERUŠKY ze Sudoměřic a aerobic STONOŽKA, H.E.R.ecká společnost ZLÍN s představením Zahrada, Vik Matušková se svým hudebním vystoupením nebo stylová rocková kapela ŠROTI. Moderátor Jiří Hadaš zapojil do animačního programu všechny děti ze zahrady a odměnil je sladkými odměnami.

K nosným bodům ekologického programu patřilo ocenění aktivit obcí a měst v oblasti nakládání s komunálním odpadem a slavnostní předání KERAMICKÉ POPELNICE. V kategorii měst suverénně zvítězily Kunovice, v kategorii obcí nad 500 obyvatel obec Záhorovice a v kategorii do 500 obyvatel zvítězila obec Kelníky. V průměrné dosažené výtěžnosti odevzdaného elektrodpadu na jednoho obyvatele zvítězilo v kategorii města město Kroměříž (Staré Město se umístilo na krásném 2. místě), v kategorii obce pak zvítězily Pozlovice.

Zábavu pro nejmenší obstaraly trampolíny, lukostřelba TRISAMAR, výtvarné dílny domu dětí a mládeže ze Strážnice nebo DDM Pastelka Uherský Ostroh, kde si děti mohly vyrobit vlastní větrník (a sledovat sílu větru na vlastním výrobku), sluníčkové foto (kde sledovaly využití slunce), vodní mlýnek (který demonstroval vodní elektrárnu) nebo zvířátka z PET láhví či papíru. Občanské sdružení ŽABKA vytvořilo dětský koutek s hrami a soutěžemi. Nespočet soutěží a her bylo pro děti připraveno také ve stanu MASH, kde měla své útočiště zvířátka ze ZOO HODONÍN, jež na akci vnesla kus živé přírody, která potřebuje pomoc nás všech.

Zajímavými informacemi a aktivitami bylo ekologické odpoledne doslova nabyto. Základní škola Čtyřlístek z Uherského Hradiště představila svůj projekt Zelené plíce, na němž dlouhodobě spolupracuje s Lesy české republiky. Za návštěvu rozhodně stály stánky společností, prezentujících ekologické výrobky nebo fotovoltaické systémy a spoustu dalšího. O zábavné atrakce a soutěže s tématikou třídění odpadů se postarala společnost EKO-KOM se svými Barevnými dny a společnost ASEKOL s mobilní expozicí nazvanou Svět recyklace. Přivezli speciálně upravený přívěs, představující běžnou domácnost se všemi spotřebiči, vybavený interaktivními obrazovkami, informujícími o úsporách energie, třídění odpadu, zpětném odběru elektrozařízení a jejich recyklaci.

Krásné pirátky na lodi NADĚJE pomáhaly dětem získat poklad kapitána Jacka. O zábavu u Majáku ŠROTÍK se postarala kapela Country Štrůdl. Obrovský zájem maják vyvolal zejména ve chvíli, kdy se z jeho ochozu spustil člen jednotky sboru dobrovolných hasičů z Kunovic, aby předvedl um slaňování a přilákal všechny odvážné, kterým se nechtělo zpět z ochozu majáku šlapat po 96 schodech.

STEELINKA provážela návštěvníky celým areálem společnosti a dovolila jim nahlédnout do tajů zpracování kovového odpadu. V 16.00 pak padla do rukou železného muže p. Jaroslava Bakalíka, který vytvořil nový osobní rekord, když vlastními silami roztlačil 9-ti tunový vláček i s pasažéry.

EKOKOUTEK, financovaný Evropskou unií v rámci projektu Budoucnost ruku v ruce – budování přeshraniční spolupráce, který měl své zázemí v obráceném kontejneru, se těšil velkému zájmu malých návštěvníků, kteří plnili drobné úkoly na 5ti stanovištích, jimiž projížděli na koloběžkách.

Byli odměněni vítězové soutěže CESTOVNÍ KANCELÁŘ a předány ceny, které si odnesly ZŠ Hluk, SOŠ Uherský Brod, ZŠ Želechovice, SOŠ Juraja Ribaya Bánovciach nad Bebravou., ZŠ a MŠ Uhrovec, SOŠ Handlová, SOŠ Nové Meso nad Váhom a SOŠ Strážnice. Zároveň bylo vyhlášeno II. kolo mezinárodní soutěže „Staň se reportérem“.

Dobrovolní hasiči z Kunovic opět předvedli svůj um v boji s obávaným přírodním živlem, který leckdy ohrožuje jak život náš, tak život zvířat v přírodě. Na uměle vytvořených haváriích osobního automobilu a autobusu hasiči předvedli profesionální zásah se všemi náležitostmi a rychlou akcí vzniklý požár uhasili.

Po celé odpoledne návštěvníci netrpělivě přihlíželi pokusu o vytvoření nového českého rekordu, kdy umělečtí kováři vyráběli největší zvíře z kovošrotu. Rekord byl vytvořen a za přítomnosti komisaře z agentury Dobrý den Pelhřimov potvrzen. Nově vytvořený Tyranosaurus Rex váží přibližně 2 tuny, na délku měří 7,42 m a na výšku pak 2,96 m. Rekord byl zdolán třemi uměleckými kováři za 7,5 hodiny. Záznam nyní poputuje do české databanky rekordů. Kovářům děkujeme a především gratulujeme!

Kontakt:
Blanka Bučková